{ "title": "Bebeklerde Uykusuzluk", "image": "https://www.uykusuzluk.gen.tr/images/bebeklerde-uykusuzluk(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:22:29", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Bebeklerde uykusuzluk; Yeni doğan birçok bebeklerde uyku sorunu bulunmaktadır. Özellikle de ilk defa anne olmuş kişilerde bu sorun aşılması oldukça zor ve kişiyi yorucu bir durumdur. Bebeklerde uyku problemi hem bebeğin hem de annenin rahatını kaçırıp psikolojisini bozmaktadır. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik dilimde en az 19-21 saat uyuması gerekmektedir en az diyorum çünkü daha fazlasını da uyuyabilirler. 19 saatten geriye kalanını sadece beslenme altını değişme anlarında uyanık kalırlar. Daha sonra bu durum bebeğin büyümesi ile daha aza inebilir. Birçok anne bebeklerin uyku problemini ortadan kaldırmak için birçok yanlış yöntemler denemektedir. Bebeklerin uykusuzluğunun nedenini iyi bilmek ve tespit etmek gerekir. Daha sonra sorunu çözüm yolları denemekte fayda vardır. Bunun için de hem kendimiz bebeklerimizi gözlemleyebiliriz.

Bebeklerde uykusuzluğun nedenleri nelerdir; Bebeklerde uykusuzluğun birçok nedeni olabilir. Bu nedenler bazen çok basit olabildiği gibi bazen de çok ciddi bir sorundan da kaynaklanabilir. Bebeğimiz tam doymuyorsa uyku uyumayabilir. Ayrıca gaz sorunu olabilir. Bunların dışında altında pişik olan bir bebek acıdan kolay kolay uykuya dalamaz. Birçok anne bebeklerini emzirdikten sonra hemen gazını çıkartıp uyutmazlar biraz daha beklesin iyice yorulsun ki iyi ve uzun bir uyku uyusun diye. Bu arada kendileri de işlerini halletmek isterler. Fakat bu bebekler için geçerli ve doğru bir metot değildir. Bebekler sık sık uyuyan ve sık sık acıkan varlıklardır. Ayrıca bebekler gün ün büyüdükleri için uyku saatleri her geçen gün biraz daha azalacaktır bunu uykusuzluk olarak adlandırmamak gerekir. Eğer bebeğiniz de pişik, gaz veya açlık gibi bir durum yok fakat yine de uyumuyorsa mutlaka doktora götürmelisiniz. Çünkü bebeğinizde sizin tespit edemeyeceğiniz bir rahatsızlık olabilir.

Bebeklerde uykusuzluk problemi nasıl giderilebilir; Öncelikle Bebeğinizin Anne sütü ile doyup doymadığından emin olmalısınız. Eğer bebeğiniz memenizi kendiliğinden bırakmıyor ve bıraktığı anda göğsünüzde hiç süt kalmamış ise doymuyor demektir. Karnı aç bir bebek asla uyuyamaz. Bu nedenle anne sütü ile ek bir mamaya başlamalısınız. Daha sonra bebeğinizin karnını doyurduktan sonra mutlaka gazını çıkarmalısınız. Daha sonra altı pis bir bebek asla kolay kolay uyuyamaz. Altını değiştirmeniz gerekir. Bunların yanı sıra bebeklerinize kesinlikle düzenli uykuya alıştırmalısınız. Örneğin Gün içerisinde uyuyan bebeği akşam gün batmadan önce uyandırıp gün batımından sonra tekrar uyutmanız daha iyi olacaktır. Bununla birlikte sessiz perdeler kapalı bir ortamda bebeğinizi uyutmanız da işe yarayacaktır. Bunların yanı sıra bebeğinizde herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını doktor kontrolünde öğrenip tedavisine dikkat etmelisiniz. Ayrıca sizin içeceğiniz bitki çayları hem sizi hem de bebeğinizi sakinleştirip uyumasını sağlayacaktır. Unutmayın ki bebeğiniz izin sütünüz ile besleniyor ve yediğiniz içtiğiniz besinlerin vitaminlerinden bebeğinizde yararlanıyor. Bu nedenle papatya ve rezene çaylarını tüketmelisiniz uykuya zor dalan bebeğinize de birkaç çay kaşığı verebilirsiniz.
" } ] }