{ "title": "Hamilelikte Uykusuzluk", "image": "https://www.uykusuzluk.gen.tr/images/hamilelikte-uykusuzluk.jpg", "date": "21.01.2024 22:42:29", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Hamilelikte uykusuzluk, Gebeliğin ilk haftalarında anne olma düşüncesi ve heyecanı kadınların büyük bir kısmında uykusuzluğa sebep olur aradan geçen zamandan sonra uyku hamile kadın için vazgeçilmezdir. Sabah akşam uyuma isteği olmasına bulantı ve kusmalardan dolayı bu pek mümkün olmamaktadır. Bu belirtilerinin verdiği yorgunluklar hamile kadın da sürekli uyuma isteği oluşturur. İlk 6 ay içinde yaşanır vücut sürekli gelişmekte olan bebeği desteklediğinden yorgun düşmektedir. Hamilelik boyunca bebeği destekleyecek plasentası bu dönemde gelişmektedir. Vücut her zamankinden daha çok çalıştığı için dinlenmeye daha çok ihtiyaç duymaktadır. Hamilelik ilerledikçe bu kez de uyku problemler başlar. Derin ve dinlendirici bir uyku pek mümkün olmamaktadır. Hamilelikte uykusuzluğun en belirgin sebep bebeğin büyümesidir. Bebek ve rahim büyüdükçe gebe rahat bir uyku pozisyonu bulmakta güçlük çeker. Bir taraftan da vücut kitlesi artıkça uyurken pozisyon değiştirmek güçleşir rahat bir şekilde dönülemediği için de doğal olarak verimli bir uykuda olmaz.

Hamileyken sık sık idrara çıkmak uykusuzluğu tetikler mi?

Gebeliğin ilk aylarında büyüyen rahim mesaneye baskı yapar. Doğal olarak bu baskıdan dolayı mesane kapasitesi azalır. Bu azalmanın doğal sonucu ise de sık sık idrara çıkma isteğidir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde damarlarda dolaşan kanın hacmi artacağı için bu artışa bağlı olarak böbreklerden geçen kan miktarında da artış görülür. Sonuç olarak böbrekler daha fazla kan süzecek ve daha fazla idrar üretecektir. Hem idrar üretimindeki artış hem de mesaneye olan baskı gece veya gündüz daha çok tuvalet ihtiyacına sebep olur. Gündüz bu durum fazla rahatsız etmeyebilir lakin gece uykuda uyunmak zorunda kaldığında yeniden uykuya dalmak güç olacağı için uyku kalitesi düşer. Geceleri anne karnında aktif olan bebekte annenin uyanmasına sebep olur.

Hamileyken nefes darlığı uykusuzluğa yol açar mı?

Hamilelik ilerleyip rahim iyice büyüdüğü de karın boşluğunda çok fazla yer işgal etmeye başlar. Karın içi basıncı artacağı ve karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayıran diyafram kasına baskı oluşacağı için gerekli olan oksijen için yeterli alan kalmadığından daha sık ve daha derin soluk alıp vermeye başlar yeterli olamadığı durumlarda nefes darlığı oluşur. Gebenin yatar pozisyondayken nefes alıp vermesi zorlaşacağı için uykuya dalarken veya uyku esnasında zorlanacaktır bu da uykusuzluğun başka bir belirtisidir.

Hamilelikteki uykusuzlukta krampların etkisi?

Gebeler bu süreçte gün boyunca ayakta kaldıkları zamanda normalin üstünde yük taşımak zorunda kalır. Bu nedenle geceleri bacaklarında ağrı ve kramplar görülür. Kalsiyum eksikliği olduğu durumlarda bacak krampları görülür. Bu kramplar hamilelikte uykusuzluk problemi yaşatacaktır. Uyuma güçlüğü yaşanan bazı korkular stres sıkıntılar ve bilinç altında bebeğiyle veya doğum hakkında endişeleri de huzursuzluk yaratıp kabuslara neden olabilir.

Hamilelikte en rahat uyku pozisyonu şunlardır
Hamilelikte uykusuzluk için öneriler: Yatmadan 2-3 saat önce sıvı alımınızı azaltın, kola, kahve çay gibi içecekleri fazla tüketmeyin. Yatmadan önce ağır yemekler yemeyin. Bulantınız varsa ve bulantınız sizin uykunuzu bölüyor ise kraker yemeniz bulantınızı bastıracaktır. Uyku saatlerinizi belirleyin ve rutin olarak uymaya çalışın. Düzenli olarak gebeliğe uygun egzersiz yapın lakin uykuya yakın saatlerde değil. Yastık kullanın nasıl ve nerede hangi pozisyonda rahat ediyorsanız orasına kullanın. Ilık bir duş bir bardak sütte iyi gelebilir. Gece bacak krampları yaşıyorsanız doktorunuzla kalsiyum alımı için görüşün.
" } ] }