{ "title": "Uykusuzluğa İyi Gelen Bitkiler", "image": "https://www.uykusuzluk.gen.tr/images/uykusuzluga-iyi-gelen-bitkiler.jpg", "date": "19.01.2024 03:03:13", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler, Uykusuzluk sorunu yaşayanlar için uyku hapları kullanmak insanların çekindiği bir çözümdür. Uyku hapları bağımlılık yapabilir, sersemlik hali ve uyku düzenini iyice bozabilir. Bu yüzden bitkilerden yararlanmak daha doğru olur. Bazı bitkiler vardır ki uykusuzluğa çok iyi gelir. Bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz. Bitkiler doğadan geldiği için güvenli ve sağlığa zarar vermez. Ama her şeyin fazlası zararlıdır. Bu yüzden aşırıya kaçmadan bitkilerden dozunda faydalanmakta yarar vardır. Şimdi gelelim uykusuzluğa iyi geldiği bilinen bitkilere:

Lavanta çiçeği: Endişeyi giderir, mide ve şişkinliğini giderici bir bitkidir. Sinir sistemini rahatlatır, kan dolaşımını arttırır. Kalp ritmini düzenler. Huzursuzluğu giderir. Bu yüzden de lavanta çiçekleri ile hazırlanan çay, daha rahat bir şekilde uyumayı sağlar.

Alıç: Alıç bitkisi de uykusuzluğa karşı önerilen bitkiler arasındadır.

Yulaf: Çiçeklenme döneminde toplanılan yulaf çiçeğinin gövdelerini ve kökleri kullanılabilir. Yulaf bitkisi fiziksel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur. Kedi otu ile de birleştirilerek kullanılabilir.

Şerbetçiotu: Uykusuzluğu giderir. Şerbetçiotu sinir sistemini yatıştırır ve uyutucu özelliği vardır. Şerbetçiotunun çiçekleri kaynatılıp içilirse uykusuzluğa iyi gelir ve şifa olur.

Kereviz sapı: Kereviz bitkisinin yeşil yaprakları da uyku getirmeye yardım olur.

Kekik: Sakinleştirici etkisi vardır. Çileği nane yaprakları ile birleştirilerek bir çay hazırlayıp içilirse uykusuzluğa büyük fayda sağlar.

Hindiba: Uykusuzluğa hindiba çiçeği de çok fayda sağlar.

Marul: Yeşil yapraklı sebze olan marul, askorbit asit içerir. Bu yüzden uyku getirici özelliği ile tanınır. Marulun yatıştırıcı etkisi de vardır.

Nane: Sakinleştirici rahatlatıcı ve uyutucu etkisi vardır. Sinir sistemine faydalıdır.

Melisa otu: Melisa otu da uykusuzluğa çok faydalıdır. 2 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı melisa otu eklenir. Melisa çayı ile demlenir ve biraz soğuduktan sonra içilir. Melisa otu ile yapılan bitki çayı uykusuzluğu gidermeye yardımcı olur.

Muz: Muz meyvesi iyi bir uyku çekmek için çok faydalıdır.

Uykusuzluğa iyi gelen bitkilerden çay yaparak faydalanma

Hafif ve orta derecede olan uykusuzluk problemlerine iyi gelir, kasları rahatlatır, sinirleri sakinleştir. Bu yüzden bitkisel çaylar ile uykusuzluk giderilebilir. Bitki çayları aynı zamanda daha kaliteli ve derin bir uyku sağlayarak gün içinde enerjinizin yüksek olmasını sağlayabilir. Sakinleştirici etkisi olan papatya, sarı kantaron, kediotu, şerbetçiotu, gibi bitkilerden yapılan çayları içerken dikkat edilmesi gereken şeyler aşırıya kaçmamaktır ve özellikle depresyon, uyku ilaçları ile kullanmadan önce doktora sormak gerekir.

Eğer bu çayları gereğinden fazla içerseniz gece uykunuz bölünebilir. Uyumayı kolaylaştıran bitki çaylarını uyumadan 1 saat önce içebilirsiniz.

Çarkıfelek çayı: Sakinleştirici, kasları rahatlatır ve ağrıyı hafifletir. Bu özelliği bulunan çarkıfelek bitkisi, sedatif ve analjezik özellikleri nedeniyle aztekler tarafından kullanılmıştır. Bu bitkinin içerisinde bulunan harmin bileşeni mutluluk ve iyi hissetme hali yaratarak uykuya dalmayı zorlaştıran olumsuz zihin karışıklığını ve düşünceleri ortadan kaldırır. Çarkıfelek bitkisinden elde edilen özler 2. Dünya savaşı sırasında Alman ordusu gerçeklik serumu olarak isimlendirmiştir. Aşırı tüketimi halsizliğe neden olabilir. Alkollü içeceklerle birlikte içilmez ve sinirleri yatıştıran (Depresyon ilacı, kaygı ilacı ve uyku ilaçları gibi) ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Kediotu çayı: Kediotu çayı özellikle adet sancılarını azaltır ve kaygılara, sindirim sorunlarına, kramplara faydalıdır ve uykusuzluk için kullanılır. Kas ağrıları ve spazmlarını hafifletir. Sindirim sistemini düzenler ve kan basıncını düşürür. Bu bitki üzerine yapılan çalışmalara göre etkili bir uyku düzenleyici olduğu biliniyor. Uyku getiren ve sinirleri sakinleştiren bir bitkidir. Diğer bitkilerde de olduğu gibi kediotu çayı her akşam kullanılmamalıdır. Çünkü bazı insanlarda heyecan duygusuna sebep oluyor ve uykuyu kaçırabiliyor.

Şerbetçiotu çayı: Rahatlatıcı, uyku getiren bir bitkidir. Şerbetçiotu bitkisi gerginlik ve kaygıya iyi geliyor. Bu nedeniyle yaşanan uykusuzluk sorunu için kullanılabilir. Huzursuzluğu hafifletir, hazımsızlığa faydalıdır ve baş ağrısını azaltır. Eşit ölçüde papatya çayı ile karıştırılabilir. Depresyon hastaları kullanamaz ve hamile kadınların kullanması iyi olmaz.

Papatya çayı: Uykusuzluk için ülkemizde en çok tüketilen çaylardan biri de papatya çayıdır. Papatya çayı hazmı kolaylaştırır. Ağrı kesici ve antiseptiktir. Hafif dereceli uyku sorunları için çok etkilidir ve papatya çayı eşit ölçülerde şerbetçiotu bitkisiyle karıştırılabilir.
" } ] }